Heb jij ook een suikerverslaving

Heb jij ook een suikerverslaving

Suikers zijn verslavend. Dat is een uitspraak die vaak gedaan wordt, maar is tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen. In dit artikel zal ik je uitleggen welke effecten suikers hebben op ons lichaam en wat het effect is als je zou stoppen om toegevoegde suikers binnen te krijgen.

Wat doen suikers in je lichaam?

Simpel gezegd wordt suiker omgezet in energie in je lichaam. Dit gebeurt op twee verschillende manieren en plaatsen in je lichaam. Om dat beter te begrijpen moet je weten waar suiker uit bestaat. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Fructose wordt verwerkt door je lever en glucose wordt opgenomen in je bloed. Insuline (=hormoon) zorgt ervoor dat glucose in je weefsels komt als brandstof voor je lichaam.

Daarnaast zorgt suiker voor de afgifte van dopamine in je hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat je behoefte krijgt om meer zoetigheid te eten en te drinken. Teveel suiker zorgt voor een overbelasting van je alvleesklier, welke insuline moet aanmaken. Dit kan zorgen voor een verhoogd risico op Diabetes type 2. Wanneer je teveel suikers binnenkrijgt, krijg je ook een grote hoeveelheid energie in een keer naar binnen. Dit wordt in het lichaam opgeslagen als vet en gaat tot overgewicht leiden. Ook hierdoor loop je meer risicio op Diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Als laatste heeft suiker ook als nadeel dat het slecht is voor je tanden en je hersenen.

Mijn hersenen?

Ja, zoals al eerder omschreven wordt er dopamine afgegeven in de hersenen. Dopamine is een stof die je het gevoel van een beloning geeft. Het eten en drinken van een product met veel suikers, zorgt er dus voor dat je je prettiger voelt. Hierdoor denken mensen dat suiker verslavend is.

Snoepgoed

Kinderen en suikers

We zijn vaak geneigd om onze kinderen te belonen met suikers. Een snoepje als ze het goed hebben gedaan, een snoepje als ze bij opa en oma zijn of wanneer ze lekkernijen van de kermis krijgen. Het is immers een feestje en daar hoort snoep bij. Het zou voor de meeste mensen raar klinken als je tegen je kinderen zou zeggen wanneer ze thuis komen met een goed rapport dat je zo trots op ze bent en dat ze als beloning een heerlijke appel of een paprika mogen eten.

We leren het dus al vanaf kind af aan dat snoep een beloning is en dat ongezond eten een beloning is. Bij een kinderfeestje gaan onze kinderen ook friet met frikandellen eten en gaan ze naar huis met een snoepzak. Het hoort er toch een beetje bij. Maar het blijft wel apart dat we onze kinderen belonen met een slechte eetstijl. 

Dit is behoorlijk heftig om te lezen, maar kunnen we ook met minder af? Jazeker!

Geen slechte suikers eten

Je kunt niet zonder suikers. Suikers geven energie en deze hebben we nodig om te kunnen leven en bewegen. Echter maakt het uit of je de suikers van kristalsuiker haalt of uit natuurlijke producten. De energie die je nodig hebt in je lichaam kun je het beste halen uit groente, fuit en zuivelproducten als melk en yoghurt. De suikers die in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep zit heeft je lichaam helemaal niet nodig. Die worden door de fabrikant later toegevoegd. 

Het effect van minder suikers eten

Je gaat afvallen!

Suikers behoren net als zetmeel en vezels tot de koolhydraten van voeding. De stof suiker zelf is geen dikmaker, maar doordat je suikerrijke producten als frisdrank, koek en snoep snel inneemt, krijg je in korte tijd veel calorieën binnen. Indien je deze langere tijd flink meer binnen krijgt dan je verbruikt heb je de kans om in gewicht aan te komen. Dus als je dit structureel minder doet kun je afvallen. 

Geen afkickverschijnselen

Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat suiker verslavend is, zoals alcohol en drugs. Je hebt geen afkickverschijnselen. Echter zul je wel merken dat je een sterk verlangen naar zoetigheid kan hebben en dat je daarom het moeilijk vindt om te minderen. 

Appel meten gewicht verliezen

Ons voedingsadvies: Suikervrij en vetarm

Ons voedingsadvies is om deze reden suikervrij. Althans het bevat alleen maar van nature aanwezige suikers, zoals die in fruit en groenten. Je krijgt bij ons een ingrediëntenlijst waarop alle producten staan die je mag gebruiken. Daarbinnen mag je lekker combineren en kun je allerlei gerechten maken. Onze receptensite bevat bijna 400 recepten welke je kunt gebruiken. Je zult na een paar dagen merken dat je drang naar zoetigheid af gaat nemen. Daarnaast zul je ook een constantere stroom van energie krijgen met minder pieken en dalen.

Wil je meer weten over ons concept of leren welk effect suikervrij eten op je lichaam kan hebben? Vraag dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons aan. Je kunt direct een afspraak inplannen via deze link.

Wil je vaker op de hoogte blijven van onze informatieve blogs? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een korting van 20% al onze suikervrije producten in onze webshop bij je eerstvolgende bestelling.

Bron: diabetesfonds.nl

Nog geen reacties

  • Heb je een vraag of reactie op dit recept? Laat hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

Lees ook onze andere blogs:

Gezonde voeding en de mentale gezondheid
Gratis E-book Tien Recepten voor een suikervrij en gezond leven
Hoe werkt onze methode
Afvallen in het voorjaar is een goed idee
Wat moet je doen om op gewicht te blijven nadat je afgevallen bent
Hoe kun je de draad weer oppakken
Hoe gezonder eten jicht bij mannen voorkomt
Mentale steun voor moeilijke momenten
Tips om de stofwisseling te verhogen
Voedingsvezels zijn belangrijk voor je gezondheid
Hoe realiseer jij je goede voornemens dit jaar
Rob Beeren Body Coaching is nu aangesloten bij Webwinkelkeur