Hoe gezonder eten jicht bij mannen voorkomt

Hoe gezonder eten jicht bij mannen voorkomt

Wat is Jicht?

Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er uraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.

De aandoening komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar. Vrouwen krijgen jicht meestal na de overgang. Er zijn families waarbinnen mensen al rond het 20e levensjaarjaar jicht ontwikkelen. Bij twee derde van de mensen met jicht gaat een eerste aanval van jicht over in een chronische vorm. Bij chronische jicht komen de ontstekingen vaker voor en in meerdere gewrichten.

Bron: Stichting ReumaNederland

Overgewicht en jicht.

Overgewicht is als risicofactor gekoppeld aan veel ziektes, waaronder ook jicht. Een recent Amerikaans onderzoek geeft echter aan dat deze reumatische ontsteking in een groot aantal gevallen vermijdbaar is, althans bij mannen. Gewichtsbeheersing en voedingsmaatregelen spelen daarbij een belangrijke rol. De pijnlijke aandoening jicht wordt veroorzaakt door een overmaat aan urinezuur in het bloed. Van jicht wordt gesproken als het zuur in de vorm van kristallen neerslaat in gewrichten.

In een studie over een periode van 26 jaar kreeg 4% jicht. Wanneer de factor overgewicht verdween, bedroeg het percentage vermijdbare gevallen van jicht 31%. Werd dat gecombineerd met het niet drinken van alcohol, dan steeg dat percentage tot 43%. Door het volgen van een specifiek voedingspatroon steeg dat tot 69% en bij niet-gebruik van diuretica steeg het naar 77%. Dit betekende dat theoretisch meer dan driekwart van de gevallen van jicht voorkomen wordt door eliminatie van deze vier factoren. Terugdringing van overgewicht lijkt daarbij een noodzakelijke voorwaarde.

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je ook last van jicht of andere aandoeningen en heb je last van overgewicht? Wij hebben ervaringen dat klanten minder klachten krijgen naar mate het overgewicht vermindert wordt. 

Wil je ook gaan beginnen met een stap in de juiste richting en gezonder gaan eten en gewicht verliezen?

Maak dan nu een gratis kennismakingsgesprek met ons en kijk hoe wij je kunnen helpen om gezonder te leven en mogelijk van je klachten af te komen. Wij zijn een stok achter de deur voor je doordat we intensief en wekelijks met je meekijken hoe het gaat in je traject. Je krijgt daarnaast ook nieuwe inzichten over gezond eten en er wordt en goede basis gelegd hoe je de rest van je leven de juiste keuzes in voeding kan maken.   

Wil je vaker op de hoogte blijven van onze informatieve blogs? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een korting van 20% al onze suikervrije producten in onze webshop bij je eerstvolgende bestelling.

Nog geen reacties

  • Heb je een vraag of reactie op dit recept? Laat hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

Lees ook onze andere blogs:

Gezonde voeding en de mentale gezondheid
Gratis E-book Tien Recepten voor een suikervrij en gezond leven
Hoe werkt onze methode
Afvallen in het voorjaar is een goed idee
Wat moet je doen om op gewicht te blijven nadat je afgevallen bent
Hoe kun je de draad weer oppakken
Mentale steun voor moeilijke momenten
Tips om de stofwisseling te verhogen
Voedingsvezels zijn belangrijk voor je gezondheid
Hoe realiseer jij je goede voornemens dit jaar
Heb jij ook een suikerverslaving
Rob Beeren Body Coaching is nu aangesloten bij Webwinkelkeur